Hozzávalók:
2.5 dl tej, 40 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 2.5 dkg élesztő, 20 gramm olaj, 2 teáskanál só.
A töltelékhez:
virsli, hagyma, szalonna, stb………
lekenéshez:
1 db tojás.
Elkészítési módja:
1 dl cukros és langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót, a maradék tejet, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Jól kidagasztva letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Ha megkelt ½ cm vastagra nyújtva 10 cm-es köröket szaggatunk ki belőle. A tészta közepére rakunk tölteléket, félbehajtva összecsíptetjük és gombócokat formázunk belőle.
Egy kiolajozott formába vagy tepsibe rakjuk egymás mellé őket egy hőálló tálka köré. Így kelesztjük még 30 percig. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt.
Felvert tojással lekenve előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor a középen lévő tálkába paradicsomszószt öntve kínáljuk.