Hozzávalók:
4 dl langyos te, 1 db tojás sárgája, 8 dkg vaj vagy margarin, 60 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 2.5 dkg élesztő, 1 teáskanál só.
a lekenéshez:
1 db felvert tojás.
Elkészítési módja:
1 dl langyos és cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojás sárgáját, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadagoljuk a vajat és alaposan kidagasztjuk. Folpack-kal letakarva 1/2 óráig a konyhában kelesztjük, majd berakjuk éjszakára a hütőbe.
Másnap kivesszük és picit hagyjuk az asztalon úgymond melegedni.
Átgyúrjuk és 8 gombócot formázunk belőle, amiket letakarunk és 10 percig kelesztjük.
Elkezdjük a gombócokból rudakat formázni, ha úgy érezzük szakad várjunk egy kicsit.
Az egyik négyes rúdból hosszúkás, a másikból kerek kalácsot formázunk.
Sütőpapiros tepsibe rakva lekenjük felvert tojással és kb. 20-25 percig így kelesztjük addig előmelegítjük a sütőt 190°C-ra.
Mikor előmelegedett újból lekenjük a felvert tojással és sütőbe rakjuk, majd 10 perc után visszavesszük 180 °C-ra és még sütjük 20 percig.
Rácsra kivéve hűtjűk.