Sütöben készült cserépedényes ételek
2018. január 10. írta: Spider Girl

Sütöben készült cserépedényes ételek

Csirkepörkölt cserépedényben

Hozzávalók:

1-2 fej hagyma, 1-1 db paprika és paradicsom, 1 csirkeaprólék (vagy amiből szeretjük a pörköltet), zsír, pirospaprika, só, bors.

 Elkészítési módja:

 Serpenyőbe zsírt rakunk és megdinszteljük benne a megpucolt és apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a megmosott és feldarabolt paradicsomot és paprikát. Sózzuk és a tűzről levéve pirospaprikát rakunk rá. Az egészet összekeverjük és beleöntjük a cserépedénybe, rárakjuk a megmosott és feldarabolt húst és felöntjük annyi vízzel ami ellepi, szórunk rá egy kis örölt borsot. Berakjuk a hideg sütőbe a cserépedényt és bekapcsoljuk a sütőt 150 °C-ra beállítjuk. 1 óra múlva megnézhetjük az ízek miatt, kb. 2 óra alatt kész.

Nokedlival, főtt tésztával, főtt rizzsel és savanyúsággal kínáljuk.

img_20180102_145255.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Töltött káposzta cserépedényben

 

Hozzávalók:

 1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kg savanyú káposzta, 60 dkg sertés lapocka, 1 db tojás, füstölt oldalas vagy szalonna, 10-15 dkg rizs, só, bors, pirospaprika.

 Elkészítési módja:

  Ha túl savanyú a káposzta vízbe áztatjuk. Megdaráljuk a sertés lapockát a pucolt hagymával és fokhagymával, ízesítjük sóval és borssal, majd belerakjuk a rizst, jól összedolgozzuk.

 Cserépedénybe rakunk egy sor káposztát, majd erre a masszából gombócokat formálunk és rárakjuk, rakunk rá a füstölt oldalasból és befedjük a maradék káposztával. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi.

 Hideg sütőbe rakjuk és beállítjuk 150 °C-ra, lefedjük és így főzzük míg a gombócokat megpuhulnak.

Tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.

26055944_566656203680782_2567283701475886959_n.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sült malac cserépedényben burgonyaágyon

 Hozzávalók:

 Bőrös malachús, burgonya, só, fokhagyma, zsír.

 Elkészítési módja:

 Ha szükséges megpucoljuk, majd megmossuk a húst és beirdaljuk, majd megtűzdeljük pucolt fokhagymagerezdekkel és jól besózzuk, félrerakjuk amíg megpucoljuk és kockákra vágjuk a burgonyákat.  A burgonyakockákat belerakjuk a cserépedény aljára, ráfektetjük a beirdalt fokhagymás húst és öntünk alá kevés vizet. Rárakjuk a tetejét és hideg sütőbe toljuk, majd beállítjuk 150 °C-ra a lángot és kb. 2 órán át főzzük, majd levéve a fedőt tovább sütjük míg pirosra nem sül. Mikor megsült kivesszük a sütőből és egy deszkára rakjuk és már kínálhatjuk is.

img_20171231_160303.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hagymás tarja cserépedényben

 Hozzávalók:

 2-2 fej lila-és vöröshagyma, 8-8 szelet csont nélküli sertéstarja és szalonna szelet, 1-1.5 dl olaj, só, mustár, gyros- és flekken fűszerkeverék.

 Elkészítési módja:

 Megmossuk, lecsepegtetjük és ha szükséges kiklopfoljuk a hússzeleteket. Sózzuk vastagon bekenjük mustárral, majd 4 szeletet gyros fűszerkeverékkel, míg a másik 4 szeletet flekken fűszerkeverékkel megszórjuk. Egy jénai tálba olajat öntünk, majd belerétegezzük a hús szeleteket és 10-12 órára vagy egész éjjelre berakjuk a hűtőbe pácolódni. Mikor letelt az idő megpucoljuk és karikára vágjuk a kétféle hagymát, a szalonnákat kakastaréjszerűen bevagdossuk ( én kihagytam ). Cserépedény aljára rakunk 4 szelet szalonnát, majd erre fektetünk 4 szelet húst, majd erre rétegezzük a vörös hagymakarikákat. Majd újra hús, lilahagyma és a végén szalonnaszeletekkel beborítjuk. Lefedve hideg sütőbe téve magas hőfokon 45-50 percig sütjük, Majd mikor megpuhult a hús levéve a fedőt visszarakjuk sülni, de egyszer megforgatjuk őket így mindkét oldala átsül. Tálaláskor burgonyapürét kínálhatunk mellé.

img_20180113_115323.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kakaspörkölt savanyú káposztaágyon

Hozzávalók:

  2 nagy fej hagyma, 1-1 db paprika és paradicsom, 40 dkg savanyú káposzta, 1 db konyhakész kakas, zsír, só, bors, pirospaprika, pici pirosarany.

Elkészítési módja:

 Megpucoljuk és apróra vágjuk a hagymát, majd zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a mosott és feldarabolt paprikát és paradicsomot, rakunk bele pirosaranyat és sót, majd a tűzről levéve keverünk hozzá pirospaprikát.

 Cserépedény aljára rakjuk a káposztát ( ha nagyon savanyú mossuk át ), majd  húsra öntjük a pörköltszaftot és ezt a káposztára halmozzuk. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, rakunk rá kevés borsot és hideg sütőbe rakva 2-2.5 órát főzzük 150 °C-on.

 img_20180120_150836.jpg

img_20180120_210924.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sült oldalas cserépedényben sok finomsággal

 Hozzávalók:

 2-2 db vörös- és lilahagyma és alma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kg burgonya, 20 dkg  vagy 5-6 szelet füstölt kolozsvári szalonna, 1.5 kg oldalas, 1-1 kávéskanál majoranna és őrölt bors, só.

Elkészítési módja:

 A húst megmossuk, ha kell félbevágjuk hogy elférjen a cserépedényben, majd bedörzsöljük minden oldalát sóval és a fűszerkeverékkel, majd jénaiba téve berakjuk a hűtőbe 1 éjszakára.

Ha nem szeletelt a szalonna felszeleteljük vékonyra, és belerakjuk a cserépedény aljában egymás mellé, rárakjuk a megpucolt és karikára vágott burgonyát amit meg is sózzunk.

A burgonyára fektetjük a húsdarabokat és körberakjuk a pucolt fokhagymaszeletekkel, a pucolt és vastagabb karikára vágott hagymaféléket és a megpucolt és cikkekre vágott almákat.

2 dk vizet öntve alá lefedjük és berakjuk a hideg sütőbe és 150 °C-on 1.5-2 óráig főzzük, de az utolsó ½ órában levesszük a fedőt és megsütjük a húst.

A vele sült körettel kínáljuk.

 img_20180124_134046.jpg

 

Cserépedényben sült császárszalonna vele sült burgonyával és majonézes zöldségsalátával

Hozzávalók:

 5-6 szelet császárszalonna, 80 dkg burgonya, 1-2 fej lilahagyma.

 A salátához:

 Majonéz, tejföl, cukor, só bors, paradicsom, káposzta, fejes saláta illetve tetszőleges zöldségek.

 Elkészítési módja:

 Megmossuk és besózzuk a szalonnaszeleteket. Megpucoljuk és tetszőleges formára vágjuk a burgonyát, megpucoljuk és vékony karikára vágjuk a lilahagymát.

 Cserépedény aljára rétegezzük a burgonyát, rárakjuk a hagymakarikákat és a szalonnaszeleteket, majd öntünk rá pici vizet, rárakjuk a fedőt és hideg sütőbe tolva 150 C °-on 1-1.5 óráig főzzük, majd levéve a fedőt ropogósra sütjük.

Míg sül elkészítjük a salátát: Ízlés szerint összekeverjük a majonézt a tejföllel és ízesítjük sóval, borssal és pici cukorral. Megmossuk vagy megpucoljuk a zöldségeket és apróra vágva belekeverjük a majonézes szószba.

Tálaláskor a burgonya mellé rakjuk a sült szalonnaszeleteket és hozzákínáljuk a salátát.

img_20180306_210609.jpg

 

Cserépedényben készült székelykáposzta

Hozzávalók:

1-2 fej vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 50 dkg sertéslapocka, füstölt oldalas, só, bors, zsír, pirospaprika.

Elkészítési módja:

Serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk a megpucolt és apróra vágott hagymát, ízesítjük sóval, majd levéve a tűzről keverünk hozzá pirospaprikát. Belerakjuk a megmosott és tetszőleges kockára vágott lapockát a cserépedénybe és ráöntjük a pörköltszaftot,borsozzuk és felöntjük vízzel, majd lefedve berakjuk a hideg sütőbe és begyújtjuk 175 ° C-ra beállítjuk és kb. 1 órán át főzzük a húst. Addig ha szükséges kimossuk a káposztát és felszeleteljük a oldalast.

Mikor fél puha a hús kiszedjük és a cserépedény aljába rakjuk a kimosott káposztát, ráhalmozzuk a húspörköltet és közzé rakjuk a füstölt oldalast. Ha szükséges öntünk rá még vizet és visszarakjuk a sütőbe lefedve és még 1-1.5 órát főzzük míg a káposzta meg nem puhul. Tálaláskor friss kenyeret és tejfölt kínálhatunk mellé.

img_20180331_205342.jpg

img_20180331_205633.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4613564285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása