
Sajtos – szalonnás fonott
Hozzávalók:
a tésztához:
2 db tojás, 2.5 dl tej, 50 dkg liszt, 1.5 dl olaj, 2.5 dkg élesztő, 1-1 kávéskanál cukor és só.
A töltelékhez:
20 dkg császárszalonna, 15 dkg reszelt sajt.
Elkészítési módja:
1 dl langyos és cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet, az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt. Jól kidagasztjuk és meleg helyen letakarva 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztva mindegyiket még további 3 részre osztjuk így 30 kis kupacot kapunk. Egyesével vékony hengereket formázunk majd mindegyikre rakunk egy szelet szalonnát és 3 hengerből megfonjuk. Összesen 10 db-ot kell kapjunk.
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
Sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk reszelt sajttal és berakjuk az előmelegített sütőbe és még 10-15 percig így kelesztjük.
Előmelegített sütőbe téve aranyszínűre sütjük.