Cserépedény használata
2018. január 10. írta: Spider Girl

Cserépedény használata

Cserépedény használata

 Karácsonyra kaptam egy cserépedényt, aminek nagyon örülök és nemsokára elkészül a kemence is hozzá. Jelenleg sütőben használom és nagyon meglepődtem, mert az ételek finomabbak, mint a hagyományos módón készültek.

Egyenlőre csak egy edényem van ami mázas káposztás fazék.

Használata: csakis hideg sütőbe szabad rakni, rácsra és szép lassan elkezdjük fokozni a hőfokot.Ha kész az étel soha nem szabad hirtelen lehűteni, fadeszkára, hőálló alátétre vagy egy száraz ruhára rakjuk.

Tisztítása: legelső használatkor és minden használat után, meleg mosószeres vízzel elmossuk, elöblítjük, majd szárazra töröljük. Soha nem szabad használni súrolóport, stb…. Mosogatógépben sem szabad mosni.

 Vannak tűzálló és nem tűzálló. A mázatlan edények be kell áztatni, míg a mázast nem.

Gáztűzhelyre és nyílt lángra csak az arra alkalmas tűzálló samattos agyagból készült edény szabad rakni. Ha nem volt a csomagoláson vagy a készítő nem mondta akkor ne tegyük lángra, mert elrepedhet. Az erre alkalmas edényeket is csak nagy odafigyeléssel és óvatossággal használható. Tegyünk vaslapot az edény alá. Gázlángon vastag lángelosztóval használható, amire még hidegen tesszük az edényt. Forró cserépedényt nem öntünk fel hideg vízzel, ez a legnagyobb különbség a fémlábos használatához képest. A főzés úgy történik, hogy felengedjük vízzel és beletesszük a főznivalót. Ami hamarabb megfő, azt később tesszük bele, ez némi tapasztalatot igényel, hogy semmi ne főjön szét de ne is maradjon nyers. A cserépedényben való főzés lényege, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig való főzés, tehát nem kell maximumon égetni a gázt, csak amíg átmelegszik a lángelosztó és az edény. A cserép – főleg első használatkor – el fog szívni némi nedvességet a főznivalóról, ezt után tölthetjük szükség esetén. Levesnél nem feltűnő, de például töltött káposztánál, aminek kevesebb a leve, ajánlott az utántöltés

Sütőben 2-300 °C nem árt neki akár mázatlan vagy mázas, mivel 1000 °C –on égetik. De azért itt is óvatosnak kell lennünk fokozatosan kell emelni a hőfokot.

Kemencébe csak tűzálló és lángálló edényt szabad betenni, itt se számit hogy mázatlan vagy mázas. A kemencébe a parazsat ne hagyjuk közvetlen az edény közelében.

A samottos edényt onnan lehet megismerni durvaszemcsés a felszíne. Ezek a direkt sütőedények, amiket lehet sütőben és kemencében is használni.

Bográcsként való használatkor a következőkre kell ügyelni : üresen ne tegyük a tűz fölé, a felforrósodott edényt ne öntsük fel hirtelen hideg vízzel

 Ízletesebb a cserépedényben főtt étel

A cserépfazékban főtt ételek íze nagyon jó, mivel hosszabb ideig készül el benne az étel, jól összeérnek benne a nyersanyagok. Milyen ételeket készíthetünk benne? Gyakorlatilag szinte minden fazékban, lábasban készülő ‘leves’ ételhez jó. Szabadtéri használathoz – nyáron – kipróbálhatjuk a cserépfazékban főtt lecsót, paprikás krumplit, babgulyást, gulyáslevest, készíthetünk pörköltet, de akár töltött káposztát is főzhetünk a szabad ég alatt.

 Jelenleg ez az edénykém van :)

img_20180113_115410.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4013564217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása