Befőttek és társai
2018. január 12. írta: Spider Girl

Befőttek és társai

Általam bevált befőtt, lekvár, és savanyúság recepteket szeretnék megosztani veletek :)

 

Sárgabarack befőtt

 Hozzávalók:

 sárgabarack,

a sziruphoz:

 1 liter vízhez ½ kg cukor ami 5 üveg befőtthöz elég.

 Elkészítése módja:

 Felrakunk szükséges mennyiségű vizet és cukorral szirupot főzzünk, majd kihűtjük.

Megmossuk és félbevágva kimagozzuk a barackot, majd üvegekbe rakjuk, ráöntünk a kihűlt szirupból és pici tartósítószert téve rá lezárjuk.

Kibélelünk alul egy fazekat újság papírral, majd az üvegeket is becsomagoljuk újságpapírba és belerakjuk a fazékba amit felöntünk vízzel úgy, hogy az üvegek ¾-ig érjen.

Felrakjuk főni de éppen hogy csak forrjon 30-35 percen át.

Majd a fazékban hagyjuk kihűlni.

barack_jpg.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Cseresznyebefőtt

 Hozzávalók:

Cseresznye

Sziruphoz: 1 liter vízhez 30 dkg cukor kell

Tartósítószer.

( 7 üveghez 2 liter szirup szükséges)

 Elkészítési módja:

 Megmossuk a több vízben a szép és egészséges szemű cseresznyéket.

Kimosott üvegekbe szétosztjuk a cseresznyét.

Elkészítjük a szirupot felforraljuk a vizet a cukorral és mikor felforrt belerakunk 1 üvegnyi cseresznyét, majd mikor ismét felforrt szűrőkanál segítségével visszaszedjük az üvegbe és ha ismét felforr a szirup merőkanállal öntünk az üvegbe, pici tartósítószert téve rá rárakjuk a kupakot , majd száraz dunsztba rakjuk.

cseresznye_jpg.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meggybefőtt

Hozzávalók:

meggy

Sziruphoz: 1 liter vízhez 50 dkg cukor kell

Tartósítószer.

( 7 üveghez 2 liter szirup szükséges)

Elkészítési módja:

 Megmossuk a több vízben a szép és egészséges szemű meggyszemeket.

Kimosott üvegekbe szétosztjuk a meggyet.

Elkészítjük a szirupot felforraljuk a vizet a cukorral és mikor felforrt belerakunk 1 üvegnyi meggyet, majd mikor ismét felforrt szűrőkanál segítségével visszaszedjük az üvegbe és ha ismét felforr a szirup merőkanállal öntünk az üvegbe, pici tartósítószert téve rá rárakjuk a kupakot , majd száraz dunsztba rakjuk.

meggy_jpg.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csalamádé

Hozzávalók:

2 kg káposzta. 2-3 db uborka, 1/2 kg sárgarépa, 75 dkg hagyma, 40 dkg cukor, 7 dkg só, 2 dl 10 %-os ecet, 3 db babérlevél, 1/2 evőkanál szemes bors, 1 kávéskanál tartósitószer.

Elkészítési módja:

Megtisztítjuk és egy nagyobb tálba szeleteljük a zöldségeket uborkaszeletelőn kivéve az uborkát, majd belekeverjük a fűszereket, az ízesítőket, majd alaposan összekeverjük és 4-6 órán át állni hagyjuk míg levet ereszt.
Majd előkészített üvegekbe töltjük jó szorosan és felöntve a lével lezárjuk.

img_20170922_120025.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Almalekvár

 Hozzávalók:

 A lekvárhoz:

 1.3 kg alma, 25 dkg cukor, 1 db citrom leve.

Az áztatáshoz:

 3 liter víz, ½ db citrom leve.

Elkészítési módja:

  Megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk az almákat. Citromos vízbe rakjuk így nem fog bebarnulni.

Összekeverjük egy tálban az almakockákat a cukorral , majd lábasba rakva felrakjuk a tűzhelyre és fedő alatt 40 percig főzzük. 20 perc elteltével belenyomkodjuk a citrom levet.

Mikor megfőtt előre sterilizált üvegekbe rakjuk rárakva a fedőt, fejjel lefelé fordítva kihűtjük.

p_20190111_114334_hdr.jpg

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fahéjas almalekvár

Hozzávalók:

 2.5 kg alma, 2 db citrom, 75 dkg cukor,  ízlés szerint őrölt fahéj.

 Elkészítési módja:

 Jól megmossuk és héjastól kimagozzuk és kockákra vágjuk az almákat, közben locsolgathatjuk citrom levével.

Felrakjuk egy edénybe főni és mikor felforrt hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, majd mikor besűrűsödött, bot mixerrel összemixeljük, majd előre sterilizált üvegekbe rakjuk rárakva a fedőt, fejjel lefelé fordítva kihűtjük.

p_20190111_114541_hdr.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fahéjas almadzsem

Hozzávalók:

 2.5 kg alma, 2 db citrom, 75 dkg cukor, 2 csomag 3:1-ben zselatinfix, ízlés szerint őrölt fahéj.

 Elkészítési módja:

 Jól megmossuk és héjastól kimagozzuk és kockákra vágjuk az almákat, közben locsolgathatjuk citrom levével.

Felrakjuk egy edénybe főni és mikor felforrt hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a zselatinfixet, majd mikor megfőtt, bot mixerrel összemixeljük, majd előre sterilizált üvegekbe rakjuk rárakva a fedőt, fejjel lefelé fordítva kihűtjük.

 p_20190111_114519_hdr.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Banánlekvár

 Hozzávalók.

 1 kg banán, 20 dkg cukor, 2.5 dl víz.

 Elkészítési módja:

Megpucoljuk, feldaraboljuk a banánt.  Felrakjuk lábasba főni 2.5 dl vizet 20 dkg cukorral, majd mikor már forr belerakjuk a feldarabolt banánt és kb. ½ óráig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Pépesitjük és még forrón üvegekbe rakjuk, 5 percre fejre állítjuk, majd mikor teljesen kihűlt tehetjük a végleges helyére.

p_20190111_114318_hdr.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Birsalma lekvár  kb.100 perc

 

Hozzávalók:

 1 kg megpucolt és feldarabolt birsalma, 40 dkg cukor, 1 db citrom leve, 4 szem szegfűszeg, 4 darabka fahéj, ½ dl víz.

 Elkészítési módja:

 A gyümölcsök felületén lévő barna színű bevonatot dörzsöljük le majd álló vízben és folyó vízben is mossuk meg.

Daraboláskor és magozáskor ügyeljünk, mert nagyon kemény gyümölcs. Inkább vágódeszkán daraboljuk, de még így is megcsúszhat ezért vágjuk 4-be és csak ezután szedjük ki a magházát.

Kockára vágjuk.

Felforraljuk a vizet a fűszerekkel.

Belerakjuk az almát egy lábosba ráöntjük a fűszeres levet, a citrom levét és rászórjuk a cukrot.

Összekeverve elkezdjük főzni lassan. 20 perc letelte után átturmixoljuk, majd tovább főzök ez kb. még 40 perc. Még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, 10 percre fejre állítjuk és 1 napra száraz dunsztba rakjuk.

Hűvös helyen tároljuk, de ha felbontjuk mivel nincs benne tartósítószer így rakjuk hűtőbe.

 p_20190111_114353_hdr.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Körtelekvár

Hozzávalók:

 A lekvárhoz:

 1.3 kg körte, 25 dkg cukor, 1 db citrom leve.

Az áztatáshoz:

 3 liter víz, ½ db citrom leve.

Elkészítési módja:

 Megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk az körtéket. Citromos vízbe rakjuk így nem fog bebarnulni.

Összekeverjük egy tálban az almakockákat a cukorral , majd lábasba rakva felrakjuk a tűzhelyre és fedő alatt 40 percig főzzük. 20 perc elteltével belenyomkodjuk a citrom levet.

Mikor megfőtt előre sterilizált üvegekbe rakjuk rárakva a fedőt, fejjel lefelé fordítva kihűtjük.

 p_20190111_114446_hdr.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mandarinlekvár ( jam )

Hozzávalók:

 1.25 kg pucolt mandarin,

 0.5 kg cukor,

 1 tasak 20 grammos dzsemfix.

 Elkészítési módja:

 A megpucolt, feldarabolt mandarinhoz hozzáadjuk a cukrot egy lábasban, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a dzsemfixet és pár perc forralás után, pépesitjük és még forrón üvegekbe töltjük, majd lezárjuk az üveget és 5 percre fejre állítjuk. Mikor teljesen kihűlt tehetjük a végleges helyére.

 p_20190111_114430_hdr.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fahéjas mandarinlekvár ( jam )

Hozzávalók:

 1.25 kg pucolt mandarin,

 0.5 kg cukor,

 1 tasak 20 grammos dzsemfix,

 ízlés szerint őrölt fahéj.

Elkészítési módja:

 A megpucolt, feldarabolt mandarinhoz hozzáadjuk a cukrot egy lábasban, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a dzsemfixet,a fahéjat és pár perc forralás után, pépesitjük és még forrón üvegekbe töltjük, majd lezárjuk az üveget és 5 percre fejre állítjuk. Mikor teljesen kihűlt tehetjük a végleges helyére.

 p_20190111_114420_hdr.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9313569585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása