Hozzávalók:
2.5 dl tej, 1 db tojás, 20-20gramm vaj és olaj, 1 dkg cukor, 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5-5 gramm só és sütőpor.
lekenéshez:
1 db tojás, pici tej.
Elkészítési módja:
1 dl cukros és langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a sütőport, az olajat, a maradék tejet, a tojást, a vajat és felfuttatott élesztőt.
Kidagasztjuk és letakarva langyos helyen 40 percig kelesztjük.
Ha megkelt jó lisztes felületen átgyúrjuk. 8 részre osztva kb.96 gramm/ db lesz amiketmegformázunk zsemlének.
Sütőpapiros tepsibe téve 30 percig kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, vizet rakunk az aljába.
Tojást felverjük beleöntjük a tejet és lekenjük vele a zsemléket.
Sütőbe téve 15-20 perc alatt megsütjük.