Hozzávalók:
2 dl tej, 1 db tojás, 1 dl tejföl, 60 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 2.5 dkg élesztő, 40 gramm étolaj, 1 csapott teáskanál só.
a lekenéshez:
1 db tojás.
A szóráshoz:
szezámmag.
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba belerakjuk a lisztet, sót, olajat, tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, és jól kidagasztjuk 10 percig.
Kigömbölyitjük és kiolajozott tálba rakjuk és a tetejét is lekenjük olajjal. Lefedve 1 órán át kelesztjük.
Kelés után 8 db egyenlő gombócra osztjuk és mint a zsemlét megformázzuk. Sütőpapirral bélelt tepsibe tesszük és lisztes kézzel ellapositjuk őket, majd így is kelesztjük még 1/2 órát. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
1/2 óra leteltével lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, majd az előmelegített sütőbe rakva 20 perc alatt megsütjük.
Mikor megsült lespricceljük vízzel.