Hozzávalók:
3 dl tej, 1 dkg olvasztott margarin, 50 dkg liszt, 2.5 dkg élesztő, 6-8 evőkanál cukor, pici só.
a töltelék:
házi lekvár.
lekenéshez:
1 db tojás sárgája.
Elkészítési módja:
1 dl cukros langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Tálba rakjuk a lisztet a margarinnal, a cukorral, a maradék langyos tejjel, sóval és legvégül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kidagasztjuk, majd lefedve duplájára kelesztjük. Kelés után lisztezett deszkán 30 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle amiből pogácsaszaggatóval vagy pohárral köröket szaggatunk ki.
Mindegyik közepébe rakunk a lekvárból és alul összecsiptetve gombócokat formálunk belőlük.
Vajjal kikent kapcsos tortaformába rendezzük, úgy hogy mindegyik gombóc oldalát lekenjük vajjal így könnyebben tudjuk evéskor szétszedni. Felvert tojással megkenjük a tetejét. Előmelegített sütőben 200 °C-on 45 perc alatt megsütjük.
Porcukorral megszórva kínálhatjuk.