Hozzávalók:
a kalácshoz:
5 dkg vaj, 1 db tojás, 50 dkg liszt, 2 dl víz, 2.5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, pici só és rum.
a lekenéshez:
5 dkg vaj, 10-15 dkg cukor.
ízesitéshez:
vaníliás porcukor, cukros fahéj, stb........
Elkészítési módja:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros vízben. Tálba rakjuk a lisztet, belemorzsoljuk a vajat majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a rumot és a felfuttatott élesztőt. Jól alaposan kidolgozzuk és lefedve langyos helyen 1/2 órát kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 175-180 C °-ra. Előkészitjük a sörös dobozokat, jól meg -és kimossuk, majd alufóliába becsomagoljuk és vajjal megkenjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk és pizzavágóval 1.5 cm csíkokat vágunk, amiket egyesével rudakká sodrunk.
Ezután a sodrot rudacskákat elkezdjük feltekerni a a vajazott sörös dobozokra, majd vajjal lekenve cukorba forgatjuk és sütőpapirral bélelt tepsibe állitgatjuk.
Előmelegitett sütőbe téve 15-20 percig sütjük, 5 percenként forgatjuk hogy egyenletesen megsüljön.
Még forrón beleforgatjuk a fahéjas porcukorba és állítgatva megvárjuk míg teljesen kihűl. Ekkor óvatosan lebontjuk a két végéről a alufóliát, kitoljuk a sörös dobozt és utána könnyedén letudjuk szedni az alufóliát is.