Hozzávalók:
A leveles tésztához:
25 dkg vaj, 1 db tojásfehérje, 30 dkg liszt, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet, pici só.
Az égetett tésztához:
4 db tojás, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 2.5 dl víz, pici só.
A vaníliakrémhez:
6 db tojás, 1 liter tej, 20 dkg cukor, 5 evőkanál liszt, 3-4 csomag vaníliás cukor.
A díszítéshez:
Porcukor.
Elkészítési módja:
Először elkészítjük a leveles tésztát: Egy mély tálban a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd gyorsan összedolgozzuk a tojásfehérjével, a vízzel, az ecettel és sóval.
Gyúródeszkán kinyújtjuk, majd feltekerve 4 egyenlő rúdra osztjuk.
A rudakat egyesével egyforma téglalap alakúra nyújtjuk és egymásra helyezve berakjuk 20 percre a hűtőbe.
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
Az égetett tésztához mindent kimérünk :Egy edényben a vizet felforraljuk, majd mikor felforrt belerakjuk a vajat és megvárjuk míg teljesen elolvadt. Ezután folyamatos kevergetés közben beleszitáljuk a lisztet, majd folyamatosan addig kevergetjük míg egy fényes masszát nem kapunk, majd 1-2 percig keverjük és levesszük a tűzről. Keverőtálba öntjük és egyesével hozzákeverjük a tojásokat a robotgép dagasztóspiráljával, de a következő tojás csak akkor mehet bele ha már az előzőt teljesen eldolgoztuk. A legvégén egy sárga ragacsos masszát kapunk.
A leveles tésztát kivéve a hűtőből kinyújtjuk a lisztezett deszkán és kb. 24-26 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle.
Kibélelünk egy tepsit sűtőpapirral és ráfektetjük a tésztakorongot. Csillagcsöves habzsákba rakjuk az égetett tészta egy részét és spirál alakban a tésztakorongra nyomjuk.
Előmelegített sütőbe rakjuk 30 percre de közben nem nyitogatjuk a sütőt.
A maradék tésztából egy másik sűtőpapirral bélelt tepsibe diónyi gömböket nyomunk.
Mikor elkészült a tésztakorong berakjuk a sütőbe de csak 15 percre és itt se nyitogatjuk a sütőt.
Elkészítjük a vaníliakrémet: Robotgéppel habosra keverjük a tojás sárgákat 15 dkg cukorral, majd csomómentesen belekeverjük a lisztet. Felforraljuk a tejet a vaníliás cukrokkal, mikor már felforrt a tűről levéve hozzákeverjük a tojás sárgás masszához, majd visszarakva a tűzre sűrű pudingot főzzünk belőle.
A tojásfehérjéket belerakjuk egy edénybe amit forrásban lévő lábasra téve elkezdjük felverni a maradék 5 dkg cukorral és kb. 10 percig így kevergetjük.
Mikor kész óvatosan nehogy összetörjön a tojás sárgás masszához adjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kisült kis fánkok aljára csinálunk egy pici lyukat éles késsel és csillagcsöves habzsákba töltött vaníliakrémmel megtöltjük.
Tortatálcára rakjuk a tésztakorongot és spirálban nyomunk rá a vaníliás krémből, és elhelyezzük a szélén és a közepén a megtöltött fánkocskákat és porcukorral megszórjuk.