St Honore torta vagy Képviselőfánk torta
2019. február 04. írta: Spider Girl

St Honore torta vagy Képviselőfánk torta

Első leveles és égetett tésztám :)

 

p_20190204_153036_hdr.jpg

Hozzávalók:

 A leveles tésztához:

  25 dkg vaj, 1 db tojásfehérje, 30 dkg liszt, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet, pici só.

Az égetett tésztához:

 4 db tojás, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 2.5 dl víz, pici só.

A vaníliakrémhez:

 6 db tojás, 1 liter tej, 20 dkg cukor, 5 evőkanál liszt, 3-4 csomag vaníliás cukor.

A díszítéshez:

 Porcukor.

 Elkészítési módja:

 Először elkészítjük a leveles tésztát: Egy mély tálban a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd gyorsan összedolgozzuk a tojásfehérjével, a vízzel, az ecettel és sóval.

p_20190204_122504_hdr.jpg

Gyúródeszkán kinyújtjuk, majd feltekerve 4 egyenlő rúdra osztjuk.

p_20190204_122533_hdr.jpg

p_20190204_122616_hdr.jpg

A rudakat egyesével egyforma téglalap alakúra nyújtjuk és egymásra helyezve berakjuk 20 percre a hűtőbe.

p_20190204_123420_hdr.jpg

Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.

Az égetett tésztához mindent kimérünk :Egy edényben a vizet felforraljuk, majd mikor felforrt belerakjuk a vajat és megvárjuk míg teljesen elolvadt. Ezután folyamatos kevergetés közben beleszitáljuk a lisztet, majd folyamatosan addig kevergetjük míg egy fényes masszát nem kapunk, majd 1-2 percig keverjük és levesszük a tűzről. Keverőtálba öntjük és egyesével hozzákeverjük a tojásokat a robotgép dagasztóspiráljával, de a következő tojás csak akkor mehet bele ha már az előzőt teljesen eldolgoztuk. A legvégén egy sárga ragacsos masszát kapunk.

p_20190204_130456_hdr.jpg

A leveles tésztát kivéve a hűtőből kinyújtjuk a lisztezett deszkán és kb. 24-26 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle.

p_20190204_131241_hdr.jpg

Kibélelünk egy tepsit sűtőpapirral és ráfektetjük a tésztakorongot. Csillagcsöves habzsákba rakjuk az égetett tészta egy részét és spirál alakban a tésztakorongra nyomjuk.

p_20190204_131840_hdr.jpg

Előmelegített sütőbe rakjuk 30 percre de közben nem nyitogatjuk a sütőt.

p_20190204_142223_hdr.jpg

A maradék tésztából egy másik sűtőpapirral bélelt tepsibe diónyi gömböket nyomunk.

p_20190204_133101_hdr.jpg

Mikor elkészült a tésztakorong berakjuk a sütőbe de csak 15 percre és itt se nyitogatjuk a sütőt.

Elkészítjük a vaníliakrémet: Robotgéppel habosra keverjük a tojás sárgákat 15 dkg cukorral, majd csomómentesen belekeverjük a lisztet. Felforraljuk a tejet a vaníliás cukrokkal, mikor már felforrt a tűről levéve hozzákeverjük a tojás sárgás masszához, majd visszarakva a tűzre sűrű pudingot főzzünk belőle.

A tojásfehérjéket belerakjuk egy edénybe amit forrásban lévő lábasra téve elkezdjük felverni a maradék 5 dkg cukorral és kb. 10 percig így kevergetjük.

Mikor kész óvatosan nehogy összetörjön a tojás sárgás masszához adjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A kisült kis fánkok aljára csinálunk egy pici lyukat éles késsel és csillagcsöves habzsákba töltött vaníliakrémmel megtöltjük.

p_20190204_153141_hdr.jpg

Tortatálcára rakjuk a tésztakorongot és spirálban nyomunk rá a vaníliás krémből, és elhelyezzük a szélén és a közepén a megtöltött fánkocskákat és porcukorral megszórjuk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3314608152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása