Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1.5-1.5 dl tej és víz, 3 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál só.
A töltelékhez:
2 dkg vaj, ½ bögre tej, 1 kis fej hagyma vagy 2 szál újhagyma, ½ db kápia paprika, maradék kolbász, sonka és sajt, 1 evőkanál liszt, reszelt sajt, só, bors.
A tetejére:
1 db felvert tojás, szezámmag.
Elkészítési módja:
Az élesztőt langyos tejben 1 kis cukorral felfutatjuk, majd egy tálban összekeverjük a liszttel, tejjel, vízzel, olajjal és sóval, majd jól kidagasztjuk.
Letakarjuk a tálat és meleg helyen 50 percig kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket: Felolvasztjuk egy serpenyőben a vajat majd megpirítjuk benne a felkarikázott hagymát, a kockára vágott sonkát, és a finomra aprított kápiát.
1-2 perc pirítás után rászórjuk a lisztet, majd együtt pirítjuk és ráöntve a tejet besűrítjük, ízesítjük sóval és borssal, belerakjuk a kockára vágott sajtot és csíkokra vágott kolbászt, majd hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára rakjuk és 8 cipócskát készítve belőle, kigömbölyítjük és ismét letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük tovább.
Pihentetés végén lisztezett deszkára rakva 2-3 mm vastag korongokat nyújtunk és a közepére hosszan rakjuk a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal és a két oldalát úgy hajtottam, mint egy tölcsért.
Sütőpapirral bélelt tepsibe rakva lefedtem és 30 percig langyos helyen kelesztettem tovább, addig előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
Lekenjük a tésztát a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal és a sütőbe tolva 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.