Hozzávalók:
½ kg liszt, 16 gramm élesztő, 300 ml langyos víz, 1 kis kanál cukor, 3 kis kanál só, 2 evőkanál olaj, kis vaj.
Elkészítési módja:
Tálba belerakjuk a lisztet és mélyedést készítve beleöntjük a langyos vizet, az élesztőt belemorzsolom és lefedve langyos helyen kelesztjük. ( ez kb. 10-15 perc ).
Mikor megkelt az élesztő hozzáadjuk a sót és az olajat, jól összegyúrjuk és kb. 10 percig dagasztjuk, majd cipót formálva belőle lefedve még 35-40 percig kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
Mikor megkelt, jól átgyúrjuk, majd cipót formálva belőle belerakjuk egy vastagon kivajazott jénaiba. Bevágjuk a tetejét és megkenjük vizel. Rárakjuk a jénai tetejét és 10 percig pihentetjük.
Ha pihent megkenjük a jénai tetejét is vizel, és berakjuk a sütőbe.
20 percig fedővel, majd 20 percig fedő nélkül sütjük.
A színén látszik ha kész van és a sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.