Fonott almás pite torta
Hozzávalók:
A tésztához:
1 db tojás, 18 dkg vaj, ¾ csésze tej, 60 dkg liszt, 4 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 db citrom reszelt héja, pici só.
Az almatöltelékhez:
1-2 kg alma, ízlés szerint cukor és fahéj, kevés zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa.
A kenéshez:
2 db tojás sárgája.
Elkészítési módja:
Pici cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Előmelegítjük a sütőt 170°C-ra.
Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a futatott élesztőt, a maradék cukrot, a sót és a citrom reszelt héját. Jól összedolgozzuk, majd picit pihentetjük míg elkészítjük a tölteléket.
Megpucoljuk és megreszeljük az almát, majd ízlés szerint cukrozzuk és rakunk bele fahéjat.
Elharmadoljuk a tésztát és a nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd belefektetjük a vajjal és liszttel megszórt piteformába úgy hogy a szélére is jusson.
Megszórjuk a morzsával és rárakjuk a kifacsart almatölteléket.
A maradék tésztát kinyújtjuk és csíkokra vágjuk és a képeken lévő módon rácsozhatjuk, ha ügyesek vagyunk egymásba fonhatjuk.
Felvert tojás sárgájával megkenve berakjuk az előmelegített sütőbe és 30-40 perc alatt megsütjük.
Tálalás előtt megporcukrozzuk.