Hozzávalók:
A tésztához:
3 db tojás, 20 dkg cukor, 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1/2-1 dl tej, ½ teáskanál sütőpor,1 db citrom reszelt héja, kevés só.
A töltelékhez és díszítéshez:
4-5 db alma.
A léhez amiben pároljuk az almát:
4 dl víz, 20 dkg cukor, kevés fahéj.
Elkészítési módja:
Jól megmossuk az almákat de nem pucoljuk meg mert a piros rész az almából szebbé teszi a rózsákat. Feldaraboljuk kb. 2 mm vastagságúra, egy rózsához 7 db almaszelet kell.
Ha valamelyik szelet megsérül ne dobjuk el, mert kelleni fog a tésztához is. A maradék almákat apró kockákra vágjuk.
Beleöntjük a vizet egy lábasba hozzáadjuk a cukrot és fahéjat, majd mikor felforrt belerakjuk az almaszeletek és picit mérsékeljük a hőt. Mikor már puha kiszedjük és leszárítgatjuk.
A cukros fahéjat ne öntsük ki. Előmelegítjük a sütőt 160 °C-ra.
Egy tálban felverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héjat, a sót, majd hozzákeverjük a vajat és a tejet.
Adagonként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. Kibéleljük a sütőformát sütőpapirral és a tészta egyharmadát beleöntjük a tortaformába. Rárakjuk a felkockázott almadarabokat és befedjük a maradék tésztával.
Most jön az izgibb része: a rózsák elkészitése: egy deszkán részben fektessünk egymásra 7 db almaszeletet ahogy a képen látható: ( én nem vártam meg míg teljesen megszáradnak az almák )
Tekerjük fel a képeken látható módon:
Így készitsük el a többi rózsát is.
Belerakjuk a tésztába, de ne nyomkodjuk túlságosan bele mert így is belefog süllyedni.
Berakjuk az előmelegített sütőbe és kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Fogpiszkáló segítségével figyelhetjük mikor lesz kész.
Mielőtt felszeleteljük kenjük le a cukros fahéjas lével és porcukrozzuk meg.