Hozzávalók:
a túrógombóchoz:
50 dkg túró, 2 csomag vaníliás cukor, 8 db fürj tojás ( 2 db tyúk tojás ), 12 dkg búzadara, pici só.
az öntethez:
4 dl tejföl, 6 db fürj tojás ( 1-2 db tyúk tojás ), 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 1 db citrom leve.
Elkészítési módja:
Jól összetört túróhoz hozzáadjuk a tojásokat ha fürj tojásból készül, ha tyúk tojásból akkor csak a sárgáját, a vaníliás cukrot, a búzadarát, a sót és összedolgozzuk, majd a legvégén hozzáadjuk ha tyúk tojásból csináljuk a tojások habbá vert fehérjéit. 1 órára berakjuk a hütőbe így a búzadara picit megszívja magát.
Addig elkészítjük az öntetet és előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
Összekeverjük egy tálban a tejfölt a vaníliás cukorral, porcukorral, a tojásokkal és a citrom levével.
Ha letelt az egy óra akkor a túróból vizes kézzel gombócokat formálunk és belerakjuk egy vajjal kikent tűzálló tálba, majd ráöntjük a szószt.
Berakjuk az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejét.