Túrós labdácskák
Hozzávalók.
A tésztához:
1 db tojás, 10 dkg margarin, 2 dl tej, ½ kg liszt, 2.5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 0.5 kávés kanál só, 1 csomag vaníliás cukor.
A túrótöltelékhez:
25-30 dkg túró, 2-3 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 db tojás.
Lekenéshez:
1-2 evőkanál margarin.
Elkészítési módja:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorral. Beleszitáljuk a lisztet egy tálba és hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást, a margarint, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd jól kidagasztjuk és letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Míg kel a tészta kimargarinozzuk és kilisztezzük a sütőformát.
Elkészítjük a tölteléket: villával összetörjük a túrót, majd hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojás és én tettem bele pici tejfölt.
Mikor megkelt a tészta akkor vékonyan lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Minden tészta közepére rakunk egy kávés kanálnyi túrót, majd a széleit batyuszerűen összefogva jól összenyomkodva kis gombócokat formálunk. A lényeg jó szorosan kell összecsípni és ne legyen túl lisztes mert akkor szét fog nyílni.
Belerakjuk a gombócokat a sütőformába és letakarva még 25 percig dagasztjuk, ez idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 ° C-ra. 25 perc letelte után berakjuk a sütőbe és 30 perc alatt megsütjük.
Mikor már megsült, kivesszük és porcukorral megszórjuk, majd hagyjuk kihűlni.