Sült tarja párolt káposztával és burgonyapürével
Hozzávalók:
A húshoz:
személyenként 2-2 szelet csontnélküli tarja, zsír, 1-2 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma.
A párolt káposztához:
1 kisebb fej káposzta, 150-150 ml olívaolaj és víz, 8 evőkanál cukor, 1 db citrom kifacsart leve, 2 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 kávés kanál só.
A burgonyapüréhez:
1 kg burgonya, kevés vaj és tej, só.
Elkészítési módja:
Megmossuk és sózzuk, borsozzuk a hússzeleteket, majd zsíron mindkét oldalán megpirítjuk. Mikor megpirult mellérakjuk a pucolt és karikára vágott hagymát és a pucolt és kettévágott fokhagymát. Felöntjük vízzel és lefedve puhára pároljuk, majd párolás után pirosra sütjük.
Míg fő a hús elkészítjük a párolt káposztát: A párolt káposztához vékonyra szeleteljük a káposztát. Felforrósítjuk az olajat belerakjuk a cukrot és picit megkaramellizáljuk. Rázogassuk az edényt, ne kevergessük. Belerakjuk a káposztát és alaposan összekeverjük az olajos karamellel és ízlés szerint megsózzuk. Ízesítjük köménnyel, a citrom kicsavart levével és a bor egy részét, lefedjük és így pároljuk. Kevergessük, nehogy leégjen. Ha kevésnek találjuk a levet akkor öntsük alá még bort és készre pároljuk.
Párhuzamosan míg párolódik a káposzta elkészíthetjük a burgonyapürét: Megpucoljuk és kockára vágjuk a burgonyát, majd sós vízben megfőzzük. Mikor megfőtt leöntjük róla a vízet és villával vagy burgonyatörővel összetörjük és rakunk bele ízlés szerint vajat és tejet, majd ha szükséges megsózzuk.
Tálaláskor teszünk a tányérra egy adag burgonyapürét mellé rakjuk a húst és a párolt káposztát.