Gyros saját készítésű pitában
Hozzávalók:
A 10 db pitához:
60 dkg liszt, 350 ml víz, 1 csomag instant élesztő, 1 evőkanál méz vagy cukor, 2 teáskanál só.
A gyroshoz:
60-80 dkg csirkemell, gyros fűszerkeverék, olaj.
Az öntethez:
330 ml joghurt, 2-3 szem fokhagyma, só, bors, 1-1 db paradicsom, lilahagyma és uborka, kevés káposzta.
Az csípős öntethez:
5 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál erős pista, pici olaj.
Elkészítési módja:
Elkészítjük az önteteket : egy tálba rakjuk a joghurtot belerakjuk a pucolt és zúzott fokhagymagerezdeket és ízesítjük sóval, borssal, majd hozzákeverjük a mosott és apró kockára vágott paradicsomot és uborkát. Vékony szeletekre vágjuk a pucolt hagymát és a káposztát. A csípős öntethez összekeverjük egy másik tálban a paradicsompürét az erős pistával és rakunk bele pici olajat.
Elkészítjük a pita tésztát: összekeverjük a megmelegített vizet az élesztővel, a mézzel és sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és sima tésztát gyúrunk belőle. Nem kell keleszteni, csinálunk 10 db gombócot rakjuk lisztezett deszkára és lefedve meleg helyen ½ órán át pihentetjük. ½ óra elteltével sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és berakjuk a 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Mikor elkezd felemelkedni onnan még 3-4 perc és kész is.
A gyros húshoz wokban kevés olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet és ízlés szerint fűszerezzük gyros fűszerrel.
Mikor minden elkészült akkor levágunk a pita tészta tetejéből egy kicsit és ízlés szerint megpakoljuk a hússal és rakunk bele káposztát, hagymát, öntetet és aki szereti a csípőset az rakhat bele azt is.