Konyhai alapeszközök
2018. január 29. írta: Spider Girl

Konyhai alapeszközök

Egy kis segítség kezdő háziasszonyoknak mik azok a minimum eszközök amire szükség lehet a konyhában :)

Konyhai alapeszközök

Lábos (szélesebb, mint magasabb edény)

2 db kb. literes, gyorsforraló jellegű, rántáshoz, mártásokhoz, krémlevesekhez.

3-4 db nagyobb, változó méretben (ha lekvárt vagy nagyobb adag töltött káposztát készülünk főzni, akár 10 literes).

Fazék (magasabb, mint szélesebb edény)

2-3 db, változó űrtartalommal (kocsonya és húsleves főzéséhez kell, legalább, egy 10 literes).

Serpenyő

2-3 db

A bő olajban sütéshez, jó a vaslemezből készült, ebben süthetünk bundázott húsokat és krumplit. A tapadásmentesek, inkább hirtelensült húsokhoz és rántottához jók, de palacsintasütésre is alkalmasak.

Fedők

Lehetőleg az edényeinkre illők.

Tepsi

2-3 db, különböző méretű, rakott ételek, sütemények készítéséhez. Esetleg, egy hosszúkás, kenyérhez, piskótafélékhez.

Tortaforma

1 kapcsos és 1 db pitékhez, gyümölcstortákhoz, esetleg pizzához

Jénai edény

1-2 db kerek vagy más formájú.

Egyéb

Még pár főzőedényt ajánlanék figyelmükbe, a római tálat és a kuktát, cserépedényt, egyik sem elengedhetetlen, de praktikus és hasznos.

Tálak

Több méretben, tálaláshoz, dagasztáshoz, keveréshez, én a rozsdamenteset ajánlom, esztétikus, könnyű tisztítani.

Vágódeszkák

Több kisebb és egy nagyobb, a nagyot tésztanyújtásnál is használhatjuk. Az anyaga lehet fa vagy műanyag.

Gyúródeszka

Legalább 1 db.

Kések

Az egyik legfontosabb konyhai eszközünk, az életlen kés pokollá teheti a konyhai munkát és lényegesen baleset veszélyesebb, mint az éles társai.

Érdemes beszerezni egy séfkést, hegyes, széles, hosszú pengéjűt, hússzeleteléskor, zöldség daraboláskor használjuk.

Kell egy hámozókés, rövid, az él felé görbülő pengével vagy egy krumpli hámozó, ezzel kemény sajtokat és csokoládét is lehet forgácsolni.

A zöldségkés rövid, egyenes pengéjű, tisztításra, darabolásra és díszítésre való.

A kenyérvágókés pengéje hullámos, roncsolás nélkül vágja el a puha, de ropogós kenyeret is.

A lehetőséget tárháza végtelen, inkább kevés, de jó minőségű kést vegyünk, nem feltétlenül kell a sztárszakácsok handzsárjaival versenyre kelnünk. Nem is beszélve a csillagászati árakról.

A késekhez szükségünk lesz egy élezőre vagy fenőacélra, ha már nem tudjuk megélezni, vigyük köszörűshöz, bár lassan ők is kihalnak, mint a dinoszauruszok.

Kézi eszközök

Fakanalak fából vagy műanyagból, merő és tálalókanalak, burgonyatörő, kézi habverő, mártások, habarás, palacsintatészta csomómentessé tételéhez is alkalmas, húsvilla, húsklopfoló, konyhai olló, karalábévájó, sokoldalú eszköz, almának, uborkának is kikaparhatjuk vele a belsejét, így jól tölthetővé válnak. Kőmozsár, főszerek zúzásánál, pépesítésénél használhatjuk. Sodrófa.

Ami még lényeges

Sörnyitó, dugóhúzó, fokhagymaprés, 1-2 szűrő, teához, tésztafőzéshez, gyümölcsmosáshoz, tölcsér, konzervnyitó, galuskaszaggató, lehetőleg, többoldalú reszelő. Mérleg vagy mérőkanalak, a főzés mehet szemre, de a süteményeknél szerencsésebb mérni. Pamut konyharuhák és kéztörlő kendők. Zárható műanyag dobozok a maradékok és egyebek tárolásához. Csipesz vagy gémkapocs, jól visszazárható velük, a különböző zacskók

Gépek

Nem feltétlenül gép kategória, de egy kávéfőző jól jöhet. Nem kell extra a tűzhelyre tehető kotyogó is remek kávét főz.

Az elektromos kisgépek közül, egy kiegészítőkkel jól felszerelt, botmixert vagy robotgépet javaslok.

Botmixer vagy mixer, konyhai robotgép, habzsák, ezekre akkor lehet szükségünk ha szeretünk sütni.

A tálalóedényekről és étkészletekről szándékosan nem írtam, ez abszolút egyéni ízlés kérdése.

Nyilván ez a lista, egyesek, nem túl bőséges, másoknak, szegényes. Mindenkinek igénye szerint. Új eszköz vásárlásakor, nézzünk szét a piacon, sokféle ár és minőség létezik. Drága gép vásárlása előtt, fontoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e rá vagy, csak egy újabb porfogót szerzünk be.

Milyen alapanyagok legyenek otthon.

Nem kell minden nap a boltba járni, egyrészt a kis boltok drágábbak, másrészt egy csomó felesleges árut meg fogunk venni. Alapszabály, hogy élelmiszert vásárolni, jóllakottan menjünk. Gondoljuk át a következő napok menüjét és ehhez igazodva vásároljunk.

Néhány dolog, ami jó, ha van otthon, jöhet váratlan vendég vagy betoppanhat a ragályos, főzéskényszerrel társult farkas éhség. Persze mindenkinek lehetőségei szerint, hiszen egy lakótelepi spájzszekrénybe, nem fér annyi holmi, mint a városi hűtőházba. Messze kerültünk az elvermelt zöldségektől, a kamrában tárolt, gondosan papírba csomagolt gyümölcsöktől, a padláson lógó szalonnáktól, sódaroktól. Magyar Elekkel lehet nosztalgiázni, remekül leírja a szakácskönyvében.

Lista:

burgonya

leveszöldségek

hagyma

fokhagyma

liszt sima és rétes

dara

zsemlemorzsa

rizs

hüvelyesek (sárgaborsó, bab, lencse)

száraztészták (köretnek vagy levesbetétnek)

étolaj, (a salátához olívaolaj)

tojás

füstölt szalonna

előrecsomagolt felvágott (figyelve a szavatosságra)

szardínia, májkrém, egy-két üveg lekvár, savanyúság ( legjobb ha saját ),

vaj, margarin, esetleg zsír

ecet

méz

cukor

fűszerek (fűszerpaprika édes és csípős, oregánó, bazsalikom, rozmaring, tárkony, kakukkfű, kapor, curry, chili, babérlevél, bors, kömény, fahéj, szegfűszeg, ízlésünk szerint változtathatjuk a listát)

fűszerpaszták (piros arany, erős István és felesége Anna, gulyáskrém)

élesztő(instant), sütőpor

kakaó

kávé

tartós tej

gyümölcslé, paradicsomlé, szörp

pár szelet hús és néhány zacskó zöldség (a mélyhűtőbe)

Ezt csak általánosságban írtam, mert évek alatt már annyi edény gyűlik össze hogy már ott tartunk nem is tudjuk hova rakjuk.

 kitchen_utensils.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3713614329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása