Keksztekercs torta
2018. január 26. írta: Spider Girl

Keksztekercs torta

Keksztekercs torta

Hozzávalók:

Piskóta tésztához:

 12 db tojás, 12 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 4 evőkanál kakaópor, sütőpor.

Kekszes tésztához:

20 dkg puha vaj, 6 evőkanál porcukor, 4 evőkanál kakaópor, 50 dkg darált keksz, 2 csomag vaníliás cukor, 0.5 dl rum, tej.

Krémhez:

 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Vaníliás krémhez:

 4 db tojás, 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 4 evőkanál finomliszt, 10 gramm zselatin, 1 csomag vaníliás cukor.

Tetejére:

6-6 dkg vaj és porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál víz.

Elkészítési módja:

  Elkészítjük a piskótát : a tojásokat kettéválasztjuk a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaós és átszitált lisztet, összedolgozzuk majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék kemény habját.

 A fele tésztát sütőpapírral kibélelt kapcsos formába öntjük, míg a másikat egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Mindkettőt 180°C-ra előmelegített sütőbe téve megsütjük.

 A kerek tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd mikor langyosra hűlt rácsra borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, míg a másikat egy vizes ruhára borítva még forrón feltekerjük.

Míg hűlnek elkészítjük a kekszes tésztát: A vajat összekeverjük a porcukorral, keksszel, kakaóporral, rummal, majd annyi tejet adunk hozzá amennyit felvesz és jól nyújtható legyen. Egy nagyobb és kisebb cipót készítünk belőlük, majd porcukorral megszórt gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk.

Elkészítjük a krémet: összekeverjük a vajat a porcukorral, vaníliás cukorra, és ezzel megkenjük a két kekszes lapot és feltekerjük mint a piskótát. Berakjuk a hűtőbe.

Elkészítjük a vaníliás krémet: Felforralunk 4 dl tejet a vaníliás cukorra. Csomómentesre keverjük a maradék tejjel a lisztet, a cukrot, a porcukrot, a tojás sárgákat. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. Folyamatos kevergetés mellett a tejbe öntjük a tojás sárgás keveréket, majd kis lángon sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről. Belerakjuk az előre beáztatott és kinyomkodott zselatint, és a tojás fehérje kemény habját.

Ha mindezek megvannak jöhet a torta összerakása: kerek piskótalapot kettévágjuk és visszarakjuk a kapcsos formába. A nagyobbik keksztekercset ½ cm-re vágva kirakjuk a torta oldalát.

Leszedjük a piskótatekercsről a papírt, majd megkenjük egy kis vaníliás krémmel és háromszög alakúra vágva a torta közepén kezdve kört alakítunk, majd rárakjuk a maradék vaníliás krémet. Ráhelyezzük a másik kerek tortalapot.

Elkészítjük a tetejére a mázat: Összekeverjük a porcukrot a kakaóporral, a vízzel és felfőzzük, majd belerakjuk a vajat és gyorsan ráöntjük a torta tetejére.

Felkarikázzuk a kisebb keksztekercset és rárakjuk a torta tetejére , majd 1 éjszakára berakjuk a hűtőbe.

Következik a torta összerakása : Kettévágjuk a kerek piskótalapot és az egyik visszarakjuk a kapcsos formába. A nagyobb keksztekercseket ½ cm-re vágva kirakjuk a torta oldalát. Leszedjük a piskótatekercsről a papirt és megkenjük a krém egy kis részével és újra feltekerjük, a maradék krém felét belesimítjuk a tortaformába, majd a piskótatekercset háromszög formára vágva a torta közepén kezdve kört alakítunk ki a krém tetején. Rárakjuk a maradék krémet és ráhelyezzük a másik piskótakarikát.

Elkészítjük a mázat a tetejére: Összekeverjük a kakaóport a porcukorral, a vízzel, majd felfőzzük és belekeverjük a hideg vajat, és gyorsan ráöntjük a torta tetejére. Felkarikázzuk a kisebb keksztekercset és rárakjuk a torta tetejére, majd 1 éjszakán átpihentetjük.

Másnap leszedjük róla a karimát, utána már szépen szeletelhető.

 img_20180126_181704.jpg

img_20180126_181719.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5913605857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása