Sült oldalas cserépedényben sok finomsággal
Hozzávalók:
2-2 db vörös- és lilahagyma és alma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kg burgonya, 20 dkg vagy 5-6 szelet füstölt kolozsvári szalonna, 1.5 kg oldalas, 1-1 kávéskanál majoranna és őrölt bors, só.
Elkészítési módja:
A húst megmossuk, ha kell félbevágjuk hogy elférjen a cserépedényben, majd bedörzsöljük minden oldalát sóval és a fűszerkeverékkel, majd jénaiba téve berakjuk a hűtőbe 1 éjszakára.
Ha nem szeletelt a szalonna felszeleteljük vékonyra, és belerakjuk a cserépedény aljában egymás mellé, rárakjuk a megpucolt és karikára vágott burgonyát amit meg is sózzunk.
A burgonyára fektetjük a húsdarabokat és körberakjuk a pucolt fokhagymaszeletekkel, a pucolt és vastagabb karikára vágott hagymaféléket és a megpucolt és cikkekre vágott almákat.
2 dl vizet öntve alá lefedjük és berakjuk a hideg sütőbe és 150 °C-on 1.5-2 óráig főzzük, de az utolsó ½ órában levesszük a fedőt és megsütjük a húst.
A vele sült körettel kínáljuk.