Hozzávalók:
a fánk tésztához:
5 db tojássárgája, 6 dkg vaj, 2.2 dl tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 0.5 kg liszt, pici só.
a sütéshez:
olaj.
a díszitéshez:
lekvár és porcukor.
Elkészítési módja:
Meglangyositjuk a tejet a porcukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
Tálba rakjuk a az átszitált lisztet hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a puha vajat, a tojás sárgákat és a pici sót. Először fakanállal összedolgozzuk, majd asztalra vagy gyúródeszkára téve addig gyúrjuk míg szép sima nem lesz a tészta.Dagasztótálba téve, letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
Ha megkelt a tészta gyújtódeszkán kinyújtjuk, majd félbehajtva 1.5-2 cm vékonyra nyújtjuk.
10 cm-es köröket szaggatunk.
Majd ujjunkkal bemélyedést készitünk a közepére.
Ismét kelesztjük 25 percig.
Felhevítjük az olajat egy edényben, annyi legyen benne hogy a fánk alja ne érjen le, mert különben megég. Túl forró se legyen az olaj. Amikor elég meleg 2-3 db-ot az edénytől függően belerakunk, de a lyukas oldala legyen alul és fedő alatt 1 percig sütjük. Megfordítjuk, de most már fedő nélkül sütjük 1-2 percig. Papirtörlőszalvétára szedjük, majd leporcukrozzuk és levárt teszünk a közepébe.