Hozzávalók:
2,5 kg őszibarack, 50 dkg cukor, 2 teáskanál citromsav, kb. 5 l víz
Elkészítése:
A citromsavat elkeverjük 2 liter vízben.
Az őszibarackot, kicsumázzuk és apró kockákra vágjuk. Közben a citromsavas vízbe tesszük a darabolt almát, így nem barnul be, amíg a végére érünk.
Egy nagy fazékban puhára főzzük az barackot.
Botmixerrel egészen simára turmixoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot és annyi vizet ammenyire hígra szeretnénk.
Felforraljuk, pár percig főzzük, majd még forrón, lehetőleg gyorsan steril üvegekbe töltjük tölcsér segítségével, lezárjuk az üvegeket.
Az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd egy kupacba rendezzük őket, pár konyharuhával letakarjuk-körbetekerjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A hozzávalók mennyiségén arányosan lehet változtatni, persze a cukor mennyisége ízlés kérdése, érdemes kóstolni. Vannak, akik hígítatlanul teszik el a gyümölcsleveket, mondván, hogy vizet nem tárolnak. Szerintem egy hajszálnyival finomabb, ha összefőnek a hozzávalók és nem csak utólag hígítjuk. Persze ha kevés az üveg, egy próbát mindenképp megér a sűrűbb változat is.