Hozzávalók:
az öreg tésztához:
50 dkg liszt, 3 dl víz, 1 dkg élesztő, 1 csipet cukor és só.
a kenyérhez:
20 dkg öreg tészta, 40 dkg liszt, 1.5 teáskanál só, 1 dkg élesztő, 2.5 dl víz, 2 evőkanál olaj.
Elkészítési módja:
Az öreg tésztát előző nap készítjük el.
30 C°-ra felmelegítjük a vizet és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba belerakjuk a lisztet a sóval, cukorral majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt és jól meggyúrjuk. A tálat lefedjük és a konyhapulton hagyjuk 1-2 órát, majd éjszakára berakjuk a hűtőbe és onnan szedve dolgozunk majd vele.
A 2.5 dl vizet langyosra melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt.
Tálba rakjuk a lisztet a sóval, olajjal, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a hűtőből kiveszünk az öreg tésztából 20 dkg. Összedolgozzuk majd 10-15 percig dagasztjuk.
Mikor már kész konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük 45 perc alatt.
Miután letelt a 45 perc lisztezett deszkára rakjuk és tetszőleges kenyért formázva sűtőpapirral bélelt cserépedénybe rakjuk, lefedjük és langyos helyen még 45 percet kelesztjük.
45 perc múlva a cserépedény tetejét lespricceljük vízzel, majd lefedve az edényt hideg sütőbe rakjuk és 220 C°-ra beállítjuk és 50-60 perc alatt megsütjük.
Mikor megsült rácson hagyjuk kihűlni és vízzel lespricceljük a tetejét és hallgatjuk ahogy beszél hozzánk.