Hozzávalók :
a sárga piskótához : ( fürj tojásból )
24 db fürj tojás, 12-12 dkg liszt és cukor, 1 csomag sütőpor.
A rózsaszín piskótához:
24 db fürj tojás, 12-12 dkg liszt és cukor, 1 csomag sütőpor, piros ételfesték.
A sziruphoz:
3 dl víz, 40 dkg cukor, 160 ml rum.
A kenéshez:
Sárgabarack vagy szilvalekvár.
A bevonásához:
2 db tojás fehérje, 24 dkg porcukor, piros ételfesték.
A díszítéshez:
Tejszínhab.
Elkészítési módja:
160 C°-ra előmelegítjük a sütőt. Kettéválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját habosítsuk ki ez azt jelenti addig kevergetjük míg világos sárga nem lesz. Elkezdjük felverni a tojás fehérjét, majd mikor már majdnem kemény lassanként hozzáadagoljuk a porcukrot. Óvatosan összekeverjük a tojás sárgáját a felvert tojásfehérjével, majd hozzáadjuk apránként a lisztet és a sütőport és óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral kibéleljük a formát de csak az alját és beleöntjük a masszát, de úgy hogy felhúzogatjuk a forma szélére a tésztát, ezzel megakadályozzuk hogy felpúposodjon. Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Ugyanígy készítjük el a másik piskótát csak sütés előtt keverünk hozzá pici étel festéket, majd megsütjük.
Hagyjuk mindkét piskótát kihűlni addig elkészítjük a szirupot: egy edényben összeforraljuk a vizet a cukorral, besűrítjük és kb. 8-10 percig lassú tűzön főzzük, majd hagyjuk hűlni és mikor már langyos belekeverjük a rumot.
A kihűlt piskótákat keresztbe vágjuk és mindegyikből egyet hosszanti csíkban feldaraboljuk.
Én az egyik rózsaszín lapot raktam egy tálcára és köré raktam a tortaformát, megkenjük lekvárral, majd a csíkokra vágott piskótacsíkokat felváltva szirupba mártjuk majd ráhelyezzük.
Ezt megkenjük lekvárral és pepitába rakjuk a következő szirupba mártott piskótacsíkot felváltva.
Lekenjük lekvárral és rárakjuk az utolsó piskótalapot.
A bevonáshoz a tojásfehérjéket felverjük keményre majd apránként hozzákeverjük a porcukrot, mikor kész bevonjuk vele a tortát és ízlés szerint díszítjük a maradék bevonóval és tejszínhabbal.