Hozzávalók:
A tésztához:
2 db tojás sárgája, 2.5 dl tej, 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 1.5 dl olaj, ½ db citrom reszelt héja, pici só.
A kiflik tölteléke:
Lekvár.
A fahéjas kalács tölteléke:
30 gramm vaj, 2 púpozott teáskanál fahéj, 4 púpozott teáskanál porcukor.
Elkészítési módja:
Kevés langyos tejben 1 kis kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba rakjuk a lisztet, a sütőport, a tojás sárgákat, a sót, a cukrot, a citrom reszelt héját, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Majd beleöntjük az olajat, a maradék tejet és jól összegyúrjuk.
Nem kelesztjük hanem egyből lisztezett deszkára rakva kinyújtjuk. Ízlés szerinti háromszögekre vágjuk, megtöltjük a lekvárral és szorosan feltekerjük.
Én 12 db-ot készítettem belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva 180 °C-os sütőben megsütjük.
A maradék tésztát téglalap alakúra nyújtva megkenjük a fahéjas vajjal : a felolvasztott vajba belekeverjük a porcukrot és a fahéjat.
Miután megkentük feltekerjük, majd óvatosan hosszában kettévágjuk, majd a két oldalát egymáshoz rakva , óvatosan egymást keresztezve betekerjük a kalácsot. A két végét picit összenyomjuk és 175 °-C-os sütőben megsütjük.
Tálaláskor mindkét sütit megszórjuk porcukorral.