Hozzávalók:
1 db tojás + 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 8 dkg vaj vagy zsír, 35 dkg finomliszt, 10-10 dkg rétesliszt és porcukor, 15 dkg akácméz, 2 teáskanál kakaópor, 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, ½-1/2 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, pici gyömbér ( nem muszáj ), pár csepp citromlé ( nem muszáj ).
a mázhoz:
1 db tojásfehérje, 12 dkg porcukor.
Elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra és 1-2 sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk.
Jól összekeverjük a liszteket a kakaóporral, porcukorral, szódabikarbónával és a fűszerekkel.
Meglangyosítjuk a vajat, majd elmorzsoljuk a liszttel.
Felmelegitjük a mézet kb.50°C-ra és liszthez adjuk, majd belerakjuk a tojás, a tojás sárgája, a tejföl ezeket fakanál segítségével alaposan elkeverjük-dagasztjuk.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd lisztes kézzel főtt tojás sárgája nagyságúra formáljuk vagy 1-2 cm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal szúrjuk ki, majd sütőlemezre rakjuk úgyhogy kicsit szellősek legyenek mert sütés közben duplájára fog dagadni.
Sütőbe rakjuk és 8-10 perc alatt megsütjük.
Addig elkészítjük a mázat: ½ tojás fehérjét 3 adagban elkeverünk 12 dkg porcukorral, ne habosítsuk csak oszlassuk el.
Forrón kisült puszedliket lekenjük, hagyjuk kihűlni.
Zárt dobozban hűvös helyen tároljuk.