Hozzávalók:
A kalácshoz:
3 db tojássárgája abból 1 a lekenéshez kell, 3 dl tej, 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 5-5 dkg élesztő és vaj, margarin vagy zsír, 10 dkg mazsola, pici só.
A kencéhez:
10 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítési módja:
A kalács tészta készítése:
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék langyos tejben feloldjuk a cukrot, a sót. Egy tálban összekeverjük a lisztet a 2 tojássárgájával, a felfutatott élesztővel, a tejjel és jól összedolgozva 25-30 percen át dagasztjuk. Amikor már jó levegős, hólyagos akkor belerakjuk a zsiradékot. Kivéve a tálból belisztezzük a tál alját és oldalát, majd visszarakva a tésztát annak a tetejét és belisztezzük. Letakarva langyos helyen kb. ½ órát kelesztjük, majd újra dagasztjuk, majd ismét ½ óra kelesztés. Kb. háromszorosára fog nőni és akkor jó ha hólyagos.
Napraforgó forma kialakítása: Elkészítjük a kencét az olvasztott vajból, vanília aromából és porcukorból. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, majd hengert formálva belőle 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát 5, míg a másik tésztát 6 részre osztjuk, majd mindegyikből gombócokat formálunk belőlük. Az 5 gombóc lesz az alap, 6 részből 5 lesz a kisebb szirmok, míg a hatodik pedig a közepe.
Először az 5 gombóccal dolgozzunk, mindegyiket tányér nagyságúra és kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, az egyiket picit nagyobbra ez lesz a teteje a legfelső lap.
A négy egyforma nagyságú nyújtott lapot megkenjük a kencével és egymásra rakjuk, a tetejére úgy rakjuk a nagyobb lapot hogy beborítsa a többi lap oldalát. Ezt nem kenjük meg kencével. Sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk és 8 részre bevágjuk a tészta közepéig, de vigyázzunk hogy a szélénél kb. 1 cm-es részt vágatlanul hagyjunk. Ez fogja majd össze a tortát.
A bevágások mentén kihajtjuk a szirmokat.
A második adag 5 gombócot akkorára nyújtjuk mint a kalács közepén lévő lyuk. Ezeket ugyanúgy készítjük el mint az előzőeket, kinyújtjuk, megkenjük a kencével, egymásra rakva a felső lappal beborítva, amit nem kenünk le kencével. Belerakjuk a tészta közepébe, ezeket is 8 részre vágjuk, de vigyázva hogy a vágások az előzőleg kihajtott közepére essen. Ezeket is kihajtjuk.
A 6.ik gombócot középre helyezve, megkenjük kencével és aki szereti megszórhatja áztatott mazsolával.
180 °C-ra előmelegített sütőbe téve ¾ óra alatt aranybarnára sütjük.