Szalonnás-csirkés tészta
Hozzávalók:
2 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag újhagyma, 15-20 dkg reszelt sajt ( fele – fele arányban lehet füstölt is ), 2.5 dl főzőtejszín, 50 dkg csirkemell, 10 dkg kolozsvári szalonna, 25 dkg száraztészta, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítési módja:
Sós, forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük a tésztát. Megmossuk a húst és kockára vágjuk, a szalonnát is. Megpucoljuk a hagymákat és az újhagymát karikára, míg a lilahagymát és a mosott petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A pucolt fokhagymát összezúzzuk.
Belerakjuk a egy serpenyőbe az apróra vágott szalonnát és kisütjük a zsírját, majd a zsiradékban megpirítjuk a kockára vágott húst és kiszedjük.
Ha kell pótoljuk a zsiradékot és belerakjuk a hagymákat és addig pirítjuk míg össze nem esik, ekkor hozzáöntjük a tejszínt és tovább kevergetve felforraljuk, közben ízesítjük sóval és borssal.
Ha már forr a mártás belerakjuk a tésztát és a húst, majd jól összekeverve újból felforraljuk, ekkor megszórjuk bőven petrezselyemmel és reszelt sajttal, összekeverjük és megvárjuk míg a sajt elolvad, ha kell ízesítsünk utána. Még forrón kínáljuk a kisütött szalonnával és reszelt sajttal megszórva.