Kókuszos koszorú
Hozzávalók:
A tésztához:
1 db tojás, 10 dkg vaj, 2 dl langyos tej, 0.5 kg liszt, 2.5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 csapott kávéskanál só.
A töltelékhez:
2 db tojás fehérje, 4 púpozott evőkanál porcukor, 10 dkg kókuszreszelék.
A kenéshez:
1 db tojás, 2 evőkanál tej.
A tetejére:
Porcukor.
Elkészítési módja:
Meleg tejbe belerakunk 1 evőkanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Összegyúrjuk a lisztet a sóval, a felfutatott élesztővel, a maradék cukorra, a tojással és az olvasztott vajjal, majd jól megdagasztjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
Míg kel a tészta elkészítjük a tölteléket: Kemény habbá verjük a tojás fehérjéket, majd hozzáadva a porcukrot tovább verjük, majd lazán beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
Egy lisztezett deszkán 4 mm vastag téglalapra kinyújtjuk a tésztát, majd rákenve a krémet a szélesebb felénél elkezdjük feltekerni mint a bejglit és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Levágjuk a két végét, majd tekercset formálva belőle egy olló segítségével 3 cm-es bevágásokat ejtünk rajta. Letakarjuk és még 20 percig kelesztjük, addig előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Megkenjük a felvert tojással és a sütőbe téve 15-20 perc alatt megsütjük. Mikor megsült azonnal lekenjük a tejjel, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.