Habos rákóczi túrós
Hozzávalók:
A tésztához:
2 db tojás sárgája, 15 dkg margarin, 25 dkg liszt, 10 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor, ½ csomag sütőpor.
A túrótöltelékhez:
75 dkg túró, 2 db tojás, 2 evőkanál tejföl, 2-3 csomag vaníliás cukor, 10-15 dkg cukor.
A tojáshabhoz:
4 db tojás fehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Tetejére:
Baracklekvár.
Elkészítési módja:
Először a tésztát készítjük el: egy tálban összegyúrjuk a lisztet a margarinnal cukorral, vaníliás cukorral, 2 db tojás sárgájával, margarinnal és sütőporral. Majd lisztezett deszkán a megfelelő tepsi vagy adott esetben kapcsos tortaforma alakúra nyújtjuk, majd vajazott és lisztezett tepsibe vagy kapcsos formába helyezve 150-160 °C-on 15.20 perc alatt megsütjük.
Míg sül elkészítjük a túrótölteléket: egy tálban összekeverjük a túrót a cukorral, a tejföllel, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, majd legvégül hozzákeverjük óvatosan a habbá vert tojásfehérjéket.
Mikor megsült a tészta picit várunk hogy langyosra hűljön, majd rákenjük a túrótölteléket és visszarakjuk a sütőbe 20 percre, míg megkeményedik a túró.
Addig felverjük a tojásfehérjéket: egy tálba rakjuk a fehérjéket és robotgép segítségével kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrokat és tovább verjük.
Mikor megsült a túrótöltelék is habzsák segítségével felvisszük a tojáshabot és visszarakjuk a sütőbe, de már nem sütjük hanem csak szárítjuk, mikor kész lekvárral díszíthetjük.