Máglyarakás torta
2018. február 02. írta: Spider Girl

Máglyarakás torta

Sajnos a csillagcsövem nem az igazi :(

Máglyarakás torta

Hozzávalók:

3 db tojás, ½ liter tej, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 db szikkadt kalács, 10 dkg őrölt dió, 3 db nagyobb alma( kb. 0.5 kg ), 2 csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál baracklekvár.

Elkészítési módja:

 Meghámozzuk, kimagozzuk és uborkagyalun felszeleteljük az almákat.

Megolvasztunk 2 dkg vajat 5 dkg cukorral egy közepes serpenyőben majd rádobom az almaszeleteket és 4-5 percig pároljuk, majd félrerakjuk hűlni.

A kalácsot felszeletelem 1 cm vastag szeletekre és tálba rakom.

2 db tojás szétválasztok, a fehérjét berakom a hűtőbe, majd a maradék tojást hozzáadom a tojás sárgákhoz és felverem.

Felforraljuk a tejet a maradék vajjal és a maradék cukorral, majd picit hűlni hagyjuk épp csak annyira hogy( ha hozzáadjuk a felvert tojás sárgáját hozzáadjuk ne csapódjon ki.) hozzáadjuk a felvert tojás sárgákat és a vaníliás cukrot. Majd ráöntjük a kalácsszeletekre. Amíg magába szívja addig sütőpapírral kibélelünk egy kapcsos tortaformát és előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra.

A formába rakunk egy sor kalácsot, majd erre rakunk egy sor almát és ezt megkenjük lekvárral. Ezt megismétlem, majd az előmelegített sütőbe téve 175°C-on 30-35 percig sütjük.

Míg sül addig 2 teáskanál lekvárt szűrőn átpasszírozzuk. A félretett 2 db tojásfehérjéhez adunk még 2 db tojásfehérjét, majd felverjük kemény habbá, beleszórjuk a cukrot és tovább verjük, majd hozzáadva a lekvárt tovább verjük, míg jó kemény lesz. Habzsákba csillagcsövet rakunk és beleszedjük a habot, majd a sütőből kivett süteményre tetszés szerinti mintát nyomunk és visszarakjuk a sütőbe, de már mérsékelve a hőmérsékletet 150 °C-ra és még 15 percig inkább szárítjuk a süteményt. Ha teteje aranyszínű lesz akkor már kész is.

Mikor kicsit kihűlt levesszük róla a tortaformát és hagyjuk teljesen kihűlni, majd kínálhatjuk is.

 Tálaláskor kínálhatunk mellé még lekvárt.

img_20180202_174742.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6313627952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása