Praktikák és ötletek süteménykészítéshez
2018. január 28. írta: Spider Girl

Praktikák és ötletek süteménykészítéshez

Praktikák és ötletek süteménykészítéshez:

- Úgy tudjuk a formákból és kuglófformából könnyen kiborítani a süteményt, hogy ha előtte vízgőz felé tartjuk a formát.

- Mikor kész a sütemény illetve az étel előbb zárjuk el a gázt és majd csak utána vegyük le az edényt a tűzhely lapjáról, illetve a vegyük ki a sütőből a süteményt.

- A süteményt tárolhatjuk mélyhűtéssel egy légmentesen lezárt edényben így sokáig eltarthatjuk.

- Folpackot rakjuk a süteményre vagy pogácsatésztára, így nyújtsuk és így nem fog a gyúródeszkára ragadni, és jó vékonyra ki tudjuk nyújtani.

- Ha csokoládét olvasztunk, illetve szószt készítünk vízfürdőben, figyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben lévő vízbe, csak a vízfürdőbe, mert csak így oszlik el egyenletesen a hő.

- Ha aprósüteményt sütünk ne tegyük szorosan egymás mellé, mert sülés közben egy kicsit megnőnek.

- Ha csomagolni  szeretnék egy díszített süteményt hagyjuk egy kicsit megkötni és egyes rétegek közé tegyünk selyempapírt.

-  Finomabb és gyümölcsösebb maradnak az almás sütemények, ha az almákra zsírozott pergamenpapírt téve megsütjük és csak a vége felé vegyük csak le róla.

- Mielőtt díszítenénk az aprósüteményeket rácsra téve hűtsük ki.

- A sütemények hozzávalóinak kiméréséhez mindig használjunk mérleget, mert fontosak az arányok.

- Ha túl forró a sütő a sütemény mellé rakjunk egy hideg vízzel teli hőálló tálat, így nem fog a sütemény elégni.

- Ha mandulát vagy mazsolát szeretnénk rakni a süteménybe akkor mártsuk lisztbe és csak utoljára keverjük a masszához, így egyenletesen fognak eloszlani a tésztába.

- Ha omlós tésztát készítünk jól dolgozzuk ki gyors mozdulatokkal, majd hogy jól megszilárduljon tegyük be legalább fél órára a hűtőbe és ha ezek után is még lágy lenne rakjuk pár percre a mélyhűtőbe.

- Ha kivesszük a süteményt a formából és eltörne akkor összeragaszthatjuk tojásfehérjével.

- A mézes süteményekbe rakhatunk szerecsendiót, de keveset használjunk, mert csípőssé teheti az ételt.

- Mindig egy irányba nyújtsuk a tésztát, mert különben nem egyenletesen fog megkelni.

- Könnyebben tudjuk az omlós tésztát a tepsire emelni, ha 2 db sütőpapír között nyújtjuk.

- Gyűjtsük össze a száraz süteményeket, amik töltetlenek egy kis dobozba, szárítsuk meg teljesen és letudjuk darálni zsemlemorzsa-darálón, amit felhasználhatunk édes piskóta morzsaként pl. rétesenként.

- Könnyebb és kevesebbet kell mosogatnunk ami nem egy előny, ha használunk sütőpapírt, amit többször is felhasználhatunk és nem ég le a sütemény

- Ha azt szeretnénk, hogy szép egyenletes legyen a tészta akkor fele-fele arányban használjunk sütőport és szódabikarbónát.

- Ha őzgerinc formában készítünk süteményt akkor a szeletelést középről kezdjük és a vágott felületeket egymáshoz illesztve tároljuk, így nem szárad ki.

 

 Hogyan csökkenthetjük sütés-főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?

- Használjunk fedőt, mert a fedő nélkül kétszer akkora energiát használunk el.

- Sokkal egészségesebb és energiatakarékosabb, ha csak pároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket és nem főzzük agyon, mert akkor veszít az ízéből és vitamintartalmából.

- Csak olyan edényt használjunk amely akkora, mint a gázrózsa vagy a főzőlap, így kisebb az energiafogyasztás. És ne érjen túl a láng az edényen.

- Ha vizet kell forralnunk csak annyit forraljunk amennyi éppen szükséges.

- Ha tudunk minél több ételt süssünk meg a sütőben, így kihasználjuk a teljes kapacitását.

- Ha nem muszáj ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert hőveszteséget okoz.

- Ha már felforrt az étel vegyük le kisebb lángra, igaz ezzel megnő a főzési idő, de energiát takarítunk meg.

 

 Tejtermékes trükkök

- Ha leégett az étel alja felkeverés nélkül öntsük egy másik edénybe 1 dl forró tejet hozzáadva, jól összekeverjük és felforraljuk.

- Ha nem akarjuk, hogy leégjen a tej, vajazzuk ki az edény alját.

- Ha összemegy a tejforraláskor, ne öntsük ki, mert leveseket vagy főzelékeket betudunk vele habarni.

- Ha nem tudjuk felverni a tejszínt, készíthetünk belőle a tejfölt, ha pedig túlvertük és kicsapódott belőle a vaj, lehet egy szendvicskrém alapja vagy akár vajként is elfogyaszthatjuk.

- Ha felforraljuk és kihűtve felverjük a tejszínt nehezebb lesz felverni, de tartósabb lesz zselatin vagy habfixáló nélkül is.

- Ha nem cukrozzuk meg habot tovább marad kemény, mint a cukrozott.

- A kiszáradt sajtot tejbe téve rakjuk hűtőbe egy éjszakára, így újból jól szeletelhető lesz. Ha pedig túl puha a sajt a reszeléshez rakjuk mélyhűtőbe.

- Ha tojás helyett feketekávéval vagy sötétre pirított cukor felhígított levével megkenjük, akkor a sütemény teteje szép színt kap.

-  Ha a diót előre megpirítjuk a sütőben sokkal finomabb lesz a diós sütemény.

-  Ha hidegen fogyasztható süteményt készítünk akkor tej helyett vízzel készítsük el.

- Ha kiszáradt a süteményünk mártsuk tejbe és pár percre rakjuk a sütőbe és így megpuhul és a teteje ropogós lesz.

- Ha dobozba rakjuk a süteményt és rakunk mellé egy felvágott almát, akkor friss és puha marad.

- A tortákat csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk és töltsük meg töltelékkel.

- Ha készen vesszük a tortalapot locsoljuk meg cukros vízzel és csak másnap    kenjük rá a krémet. Ha enyhén belisztezzük a torta tetejét akkor a tortamáz jobban rátapad.

- Ha megkeményedik a mézes sütemény csomagoljuk fehér papírba és tegyük pár percre a sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

- Ha beleragad a tészta a tepsibe rakjuk a forró tepsit vizes konyharuhára, így a tészta elválik és könnyen kitudjuk venni.

- Ha csokoládét, gyümölcsöt, mazsolát stb., szeretnénk a piskótába rakni akkor forgassuk meg lisztben és így nem száll le a sütemény aljára.

Sütemények fortélyai

- Ha nagyon kiszáradt és megfonnyadt a dióbél néhány percig tejben vagy tiszta vízben forraljuk, ettől frissé válik és még a héja is lehúzható. ( így akár 2-3 éves diót is felfrissít-hetünk).   

- Ha a tortakrém túl lágyra sikerült, akkor kevés tört piskótamorzsával vagy ledarált ház-

tartási keksszel vagy édes kétszersülttel sűríthetjük.

- Ha túl lágy a gesztenyemassza vagy a bejgli töltelék sűríthetjük kekszmorzsa vagy babapiskóta hozzáadásával. Ha nincs otthon egyik sem 10 % zsemlemorzsát adhatunk hozzá úgy, hogy nem rontja el az ízét.

- Ha az ételbe nem rakjuk bele a cukrot csak az étel elkészülése előtt pár perccel ezáltal kevesebb cukorra lesz szükségünk.

- Nyugodtan vehetünk nagyobb mennyiségű élesztőt és berakhatjuk a mélyhűtőbe, mert jól bírja.

- Ha a jégkocka tartóba teszünk néhány csepp szörpöt és egy szem kimagozott és apróra vágott

gyümölcsöt és vízzel feltöltve megfagyasztjuk akkor kellemes ízű jégkockát készíthetünk. De

csak a hozzáillő italhoz adjuk.

-  Permetezzük be vízzel és forró sütőben pirítsuk pár percig a megszáradt kenyeret vagy péksüteményt.

- Másik módszer a bepermetezett kenyereket szeletekre vágjuk és alufóliába csomagolva tegyük a sütőbe.

- A puding teteje nem bőrösödik meg, ha a formába öntés után lefedjük alufóliával és így hagyjuk kihűlni vagy hintsük meg a tetejét 1 mokkáskanál porcukorral.

- Ha beakarunk csomagolni egy feldíszített tortát szúrjunk bele néhány fogpiszkálót és erre rakjuk a csomagolóanyagot, így nem fogja a tetejét tönkretenni a papír.

- A megszáradt és már nem fogyasztható töltetlen édes süteményt, linzert és piskótát rakjuk bele egy dobozba, várjuk meg míg teljesen megszárad és daráljuk le, így felhasználhatjuk édes morzsaként.

 

Tojásos ötletek

- ha főzővízbe pici sót rakunk akkor nem reped meg a tojás és a burgonya héja.

- a tojásokat egyenként verjük fel külön edénybe és csak ezután adjuk egymáshoz:

- így ha esetleg az egyik tojás rossz nem teszi tönkre a többit illetve a sütit.

- alaposan lehűtött tojásfehérjéket könnyebb felverni.

Étel egyszerű melegen tartása:

- alufóliával takarjuk le az ételt, akkor a teteje nem szárad ki.

Étel savanyú íz javítása:

- Ha túl savanyú lett az ételünk tegyünk bele egy kevés enyhén cukrozott tejet.

Étel túl édes íz kijavítása:

- Ha túl édesre sikerült az étel tegyünk bele néhány csepp citromlevet, ami majd megköti a cukrot.

 KEKSZ ropogós keksz:

- A még friss keksz, de már megpuhult ropogós lesz, ha pár percre meleg sütőbe rakjuk.

Méz újraolvasztása:

- A beszáradt mézet felolvaszthatjuk, ha meleg vízfürdőbe rakjuk, így a hatóanyagai nem érnek károsodást.

Porcukor csomósodásának megszüntetése:

- Csomómentes lesz a porcukor, ha kávédarálóban daráljuk néhány másodpercig.

 Rizs, tejberizs lazítása:

- Lazább és ízletesebb lesz, ha a kész rizsbe néhány evőkanálnyi felvert tojásfehérjét keverünk.

Sütemény elválasztása a formától:

- Ha a kuglóf formából nem tudjuk kivenni a kuglófot akkor 3 percre tegyünk egy nedves konyharuhát a még forró forma alá, majd ezután vegyük ki a tésztát.

Tojás frissességének megállapítása:

- Ha megrázzuk a tojást és annak belseje alig mozog, akkor friss a tojás.

- Ha vízbe rakjuk a tojásokat akkor a friss tojások lesüllyednek, míg az öregebbek feljönnek a felszínre.

Tojásfehérje kiadósabb, keményebb:

- Ha tojásonként adunk hozzá 1 kiskanálnyi vizet és így verjük fel több tojáshab lesz.

- Hamarabb megkeményedik, ha pici sót vagy citromlevet adunk hozzá.

SÜTÉS

- Sütés előtt kenjük ki zsiradékkal a tortaformákat és a tepsiket, így nem ragad bele a tészta, de ne legyen túl vastag a zsírozás, mert akkor a sütemény alja jobban megpirul.

- Torta sütésénél viszont csak az alját szabad zsírozni, az oldalát nem, mert akkor a tészta oldala lecsúszik és a közepe ezáltal felpúposodik.

- Mindig forró sütőbe rakjuk a vajas tésztát és erős lángon süssük, de ne pirítsuk barnára.

- Közepes hőmérsékletű sütőben süssük: kelt tésztákat, linzereket és piskótákat.

- A pogácsaféléket gyorsan kell sütni, így nem száradnak ki.

- Ha pedig zsíros tésztát sütünk nem kell zsiradékkal kikenni a tepsit vagy sütőformát, csak be kell liszteznünk.

- Zsírpapírral béleljük ki a tepsit, ha piskótát sütünk, így nem lesz kérges, majd mikor kész csak le kell húzni róla a papírt.

- Márványos lesz a bejgli teteje, ha tojással kenjük le és mérsékelten meleg sütőben sütjük meg.

- A süteményeket előbb megkenjük tojással, majd csak utána szurkáljuk meg villával.

- Ha nem így tesszük akkor a tojás eltömíti a lyukakat és a sütés közben keletkező gőz nem tud távozni, így megreped a teteje.

- Akkor sült meg a sütemény, ha beleszúrjuk a sütőtűt vagy fogpiszkálót és nem ragad rá tészta.

Sütő tisztán tartása

 - Ha használtuk a sütőt még melegen tisztítsuk ki, mosogatószerrel vagy szappanos vízzel, de használhatunk szódabikarbónát is. A mosáshoz szivacsot vagy tisztítókendőt használjunk, ha lerakódást pedig enyhe dörzsöléssel távolítsuk el.

- Ha nagyon piszkos a sütő akkor először alaposan mossuk le szódás vízzel, majd gombóccá gyúrt papírral dörzsöljük át, így az ételfoltok utolsó nyomait is eltudjuk tüntetni.

- Úgy is eltávolíthatjuk a piszkot, hogy sót rakunk a sütőbe és addig melegítjük, míg barna nem lesz.

- Ha takarítjuk a sütőt az alját is takarítsuk ki mivel a következő használatnál az aljára ég.

- Ha rossz szagú a sütőnk tegyünk bele 2-3 órára egy pohár citromlevet.

- Ha öntisztító sütőnk van soha ne tisztítsuk tisztítószerrel, tartsuk be a gyártó utasításait.

 

 otlet.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1913611073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása