Almarózsa torta
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
2 db tojás, 1.5 dl tej, 12.5 dkg margarin, ½ kg liszt, 7.5 dkg cukor, 1 csomag instant élesztő.
Töltelékhez:
5 dkg margarin, 90 dkg alma, 2 tasak vanília aroma. 7.5 dkg sárgabaracklekvár.
Elkészítés:
Kelt tészta:
Felmelegítjük egy edényben a tejet és felolvasztjuk benne a margarint. Összekeverjük a lisztet az élesztővel, majd egy edénybe szitáljuk. Belerakjuk a cukrot, a tojást és a tejes margarint, majd robotgép dagasztóspiráljával előbb alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. Margarinnal kikenünk egy kapcsos sütőformát és előmelegítjük a sütőt.
Töltelék:
Két cipót készítünk a tésztából és lisztezett gyúródeszkán 35 x 30 cm-es lapokat nyújtunk belőle. Felolvasztjuk egy edényben a margarint, belerakjuk a vaníliaaromát, majd megkenjük vele a tésztalapokat.
A lapokat egyenként 5 db 30 x 7 cm-es csíkokra vágjuk. Megmossuk, kicsumázzuk és vékonyan felkarikázzuk az almákat. Almakarikákat egymásra csúsztatva fektetünk a tésztalapokra, picit belenyomkodva a tésztába. A legelső almakarika 1 cm-rel lógjon le a tésztacsíkról.
Elkezdjük az alsó tésztacsíkot feltekerni , majd függőlegesen beleállítjuk a tortaformába. Majd a többi csíkot a feltekert csík köré fektetjük. Sütőpapírral lefedjük, hogy ne barnuljon, majd a sütő alsó részébe tolva kb. 1 óra alatt megsütjük. Mikor megsült a formában hagyjuk, majd a felforrósított lekvárt a még forró süteményre kenjük. A formában hagyjuk kihűlni.